Hieronder kun je onze nieuwsbrieven vinden:
25 november 2024
We zijn ontzettend blij met onze buren van de Kraus-Groeneveld stichting in de Vosbergen. We hebben deze week een enorme lading houtsnippers van hen ontvangen. Goed om de paden mee te bedekken en de
hügels mee op te hogen. En zo werken we samen aan een circulaire economie: hun "afval" is onze voedingstof. Mooier kan je het niet krijgen!
22 november 2024
Op 13 november is de LEADER subsidie die we gezamenlijk met Stichting Zonnewending hebben aangevraagd toegekend. Voor ons als Voedselbos betekent dit dat we een bedrag van € 43.880,- kunnen besteden aan beplanting, aanschaf perceel, gereedschappen, aanleg paden en brug en het aansluiten van de schuur op nutsvoorzieningen. En daarmee kunnen we als Voedselbos een vliegende start maken! Daar zijn we erg blij mee!
Eén van de voorwaarden is dat we zelf inbreng leveren in de vorm van uren werk en een bedrag van ongeveer €10.000,-. Vandaar dat we alle uren goed bijhouden, werken aan nieuwe subsidieaanvragen en werving van meer investeerders. Gefeliciteerd aan ons allen en grote dank aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen!
16 november 2024
Na vele zaterdag ochtenden van voorbereidingen was het eindelijk zover: onze eerste echte plantdag! Met een mooie grote groep van uiteindelijk 19 vrijwilligers hebben we 56 bomen geplant. Van kastanje, appel, pruim, kers en peer tot hazelaar, perzik, nashi, abrikoos en suiker esdoorn. En niet vergeten de Eelder Judine. Dat ze maar lekker mogen groeien!
13 november 2024
Op 13 november kregen we 18 ton biologische compost geleverd ter voorbereiding op onze plantdag. Een enorme truck kwam het terrein oprijden en toen gebeurde waar we al een beetje bang voor waren: de truck zat vast en kon niet voor- of achteruit. De chauffeur bleef er verbazingwekkend rustig onder en zei droogjes: "tja, we hebben een grote trekker nodig". En de grote held van de dag was William Polling die met - naar het schijnt - de grootste trekker van Eelde de truck kwam bevrijden. Eind goed, al goed.
sept/okt/nov 2024
In de afgelopen maanden sinds de zomer is Team Groen elke zaterdag en soms zelfs tussendoor bezig geweest met het voorbereiden van het perceel. En dat betekende takken aanbrengen, takken in stukjes knippen, bladcompost aanbrengen om zo zogenaamde hügels te bouwen.
Hügelcultur komt uit Oostenrijk. Sepp Holzer is daar de grote Permacultuur guru en voorstander van hügels. Toch is het al heel erg oud. Net zoals onze houtwallen. Die hadden meerdere functies zoals veekering en geriefshout. Na de eerste wereld oorlog kwam veel prikkelsraad beschikbaar en verdween heel veel houtwallen. Gelukkig heeft Drenthe nog mooie exemplaren her en der.
Daarnaast kregen we hulp bij het verwijderen van een stoeptegel vloertje en het graven van een plantgleuf voor de haag aan de rand van het perceel bij de Weeakkerweg. En daar zijn heel wat uurtjes ingegaan! Voor de Leader subsidie moeten we onze uren bijhouden, aangezien dit een deel van onze eigen bijdrage is en half november zitten we al op een kleine 400 uren! Met grote dank aan Team Groen!
22 juli 2024
Met de professionele hulp van Richard en Nanja Gawel hebben we de eerste paaltjes geslagen om de grove contouren van ons ontwerp uit te zetten. Met een soort van driehoekig veld is dat nog niet zo makkelijk. Gelukkig liet de stelling van Pythagoras ons niet in de steek en konden we mooie parallelle lijnen uitzetten, die straks als referentiekader zullen dienen om het ontwerp verder in detail uit te zetten. Daarnaast ging Richard met de hoogtemeter aan de slag om te kijken hoe de hoogteverschillen er precies uitzien op ons veld.
Verder mooi om te melden dat de professionele piketpaaltjes ons geschonken werden door houtzagerij Kok, waarvoor harteliijk dank!
17 juli 2024
Het leek ons een goed idee om het resterende gras ook te gaan maaien, maar toen Anne Kregel goed en wel op het veld stond met zijn maaimachine bleek het land toch echt veel te nat! Tja, dan ziet er niets anders op dan de actie af te breken en te wachten op betere, in de geval drogere, tijden.
9 juli 2024
U hebt ze mogelijk wel gezien: kleurrijke gestaltes met wapperende gewaden op het perceel van Zonnewending. Dit is een resultaat van de eerste actie van team Educatie; een gezamenlijke werkgroep van Zonnewending en Voedselbos.
Bij het inzaaien van de akkers op Zonnewending, bleek al snel dat de vogels de pas ingezaaide zaden ook erg lekker vonden. Vandaar dat de wens opkwam om vogelverschikkers te plaatsen. Team Educatie pakte deze wens op wat leidde tot een leuk project op de Veenvlinder onder leiding van juf Lotte.
Ze vond een groepje van zo’n 15 kinderen uit groep 6,7 en 8 bereid om de door John en Martina aangeleverde kale vogelverschrikkers aan te kleden. Op 9 juli kwamen de kinderen de nieuwe dorpsgenoten plaatsen op het land. Het resultaat: een opvallend geheel van vrolijke figuren op het land!
Al deze prachtige foto's zijn gemaakt door Margriet Dijkstra
9 en 22 juli 2024
Op dinsdag 9 juli ging Team Groen voor het eerst met z'n zevenen aan de gang gegaan. Het lange stuk lanhgs de sloot is nu vrij van schapengaas, draad en palen en ziet er al een stuk beter uit!
Op dinsdag 23 juli een vervolg afspraak waarbij weer een heel stuk schapengaas, draad en palen is verwijderd.
25 mei 2024
Afgelopen zaterdagmiddag 25 mei is de eerste boom van het Voedselbos Eelde-Paterswolde ingewijd door en met de familie Weemhoff, die ons deze appelboom van een oud ras heeft geschonken. Het ritueel gebeurde onder het genot van appelsap en appeltaart met slagroom. Zo droeg de familie de zorg voor de grond symbolisch over aan de coöperatie Voedselbos.
Jans Weemhoff is een goede bekende van vele Eeldenaren; hij was boer in Eelde en verzorgde tot op hoge leeftijd daar zijn koeien, schapen en paarden. Op het stuk grond aan de Weeakkerweg waar het Voedselbos gaat komen, boerde hij vanaf 1976 en zijn vader ging hem daarin voor vanaf 1956. Dochter Trees had haar paarden vanaf begin deze eeuw op het stuk land ernaast, waar nu De Zonnewending gevestigd is. De grond is door de familie Weemhoff zo bewerkt dat die schoon is en vrij van gifstoffen. Er is weinig tot geen kunstmest gebruikt, wat al met al een goede basis vormt voor een gezonde productie van voedsel en herstel van biodiversiteit.
Doordat de eigenaar besloot de grond te verkopen moesten Trees en Jans de grond met pijn in het hart opgeven. Dat maakte het ritueel afgelopen zaterdag best emotioneel voor hen. Jans wilde ondanks zijn zwakke gezondheid zelf over het land naar de boom lopen om deze in te wijden. Er is een plaatje met inscriptie bij de boom geplaatst. Jans heeft het geheel ervaren als een blijk van erkenning en een mooie middag.
De familie Weemhoff maakte een groots gebaar door het Voedselbos een mooie Groninger Kroon te schenken. Wij zijn hun erg dankbaar en kijken uit naar de eerste appels!
25 mei 2024
Op zaterdag 25 mei hebben we met 15 enthousiaste leden een bezoek gebracht aan het Voedselbos in Glimmen. Eerst even koffie en thee op de nieuwe picknick-tafel aan de Legroweg en daarna op de fiets naar Glimmen.
Het ligt op een prachtige plek aan de Drentsche Aa. We werden warm ontvangen door de beide initiatiefnemers, Marlies en Madeleine Durant. Marlies leidt ons rond op het terrein, zij houdt zich bezig met het ontwerp en de beplanting. We zijn onder de indruk van haar kennis en proberen zo veel mogelijk haar tips te onthouden! Zij drukt ons op het hart dat de beide terreinen niet vergelijkbaar zijn en je bovendien het meest leert van de fouten die je zelf maakt! Het voedselbos in Glimmen heeft een heel ander vertrekpunt gehad ( het is het terrein van oude boomkwekerij Bonte Hoek) met een terrein vol gekweekte bomen, waar vooral gestart is met het ruimen van die bomen.
Met zo'n 70 vrijwilligers is er hard gewerkt en is er heel wat eetbaars te vinden.
Tot slot nemen we een kijkje in het volledig zelf gebouwde educatiecentrum! Daar vertelt Madeleine ons over de producten die er verkocht worden ( thee, zout met kruiden) en de evenementen die georganiseerd worden (rondleidingen, teamuitjes). En dat alles onder het genot van sapjes met japanse duizendknoop en zelf gemaakt fruitleer!
Zeer de moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen!
25 mei 2024
De hele weide nu laten maaien is voor ons ideaal. We zitten op arme zure grond en zijn dringend verlegen om een humuslaag, die help je ontwikkelen met het maaien van het gras. We gaan dat twee keer doen, want dat is beter voor biodiversiteit. Sinusmaaien of beurtmaaien heet dat.
Over het maaien: we hebben met Anne Kregel geprobeerd het ontwerp "uit te maaien": paden en open plekken worden zichtbaar en zo kunnen wij ons een voorstelling maken van hoe het worden gaat. Niet met de klepel wegens te hoge insectensterfte (80%) maar met de schotelmaaier die de lange halm afmaait (20%). Dat laten we liggen tot de 2e maaibeurt, over 4-8 weken waarin we alles doen. Daarna kunnen we met piketpaaltjes het ontwerp uitzetten, en het hooi (dat het dan is geworden) op de bedden leggen waar we gaan planten.
11 mei 2024
Samen met onze buren de Stichting Zonnewending, hadden we eerder dit jaar een picknickbank besteld bij Houtzagerij Kok. Het is best fijn dat je na aankomst op je perceel, ook even kunt gaan zitten! Ook kunnen we nu makkelijker ter plaatse bijeenkomen voor overleg en andere activiteiten. Met enkele vrijwilligers en het door Klussenbedrijf Kuiper aangeboden transport hebben we de bank op 11 mei kunnen plaatsen.
Niet lang daarna kregen we een gift van de moeder van een van onze leden, mevr. Madern, die verhuisde van haar boerderij naar een kleinere woning. We zijn erg blij met het tuinmeubilair, kruiwagens en ander gereedschap dat ook in in gemeenschappelijk bezit met Zonnewending komt.
Copyright Voedelsbos Eelde-Paterswolde © 2024 Alle rechten voorbehouden
KVK 92962084 | EMAIL info@voedselboseelde.nl | BANKREKNR NL84TRIO0320831167
BTWNR NL866231390B01